Carrousel de teamsport voor het paardrijden

De historie van het carrouselrijden gaat terug helemaal op de middeleeuwen. Bij de riddertoernooien werden door deelnemers, in feestelijke kleding, rijkunstige voorstellingen gegeven. Hierbij werden in colonnes o.a. voltes gereden. In Nederland werd het carrouselrijden in 1900 ingevoerd bij het lesgeven, dit om de discipline te bevorderen en het rijden interessanter en moeilijker te maken.

Het was mode in die tijd dat de gegoede burger frans als voertaal had en nog steeds is frans vaak de taal waarin de carrousels gecommandeerd worden. Hoewel het tegenwoordig toegestaan is in het nederlands te commanderen.

 

Een carrouselgroep bestaat uit 12 of 16 ruiters die in een geordende colonne met 2en naast elkaar een aantal basis drerssuurfiguren uitvoeren. De manoeuvres worden gereden op door de groepen zelf samengestelde en uitgezochte muziek. Het gaat dus niet om een soort show, maar om heel precies uitgevoerde en met stijl gereden figuren. Het effect ontstaat door de uniformiteit van de groep, waarbij geen enkele ruiter of paard opvalt, en het tempo, de onderlinge afstand en afstemming op elkaar het niveau bepalen.

Carrouselrijden is een van de weinige teamsporten binnen het paardrijden en indien bepaald basisniveau aanwezig is kan iedere ruiter deelnemen. Dus ook de manegeruiter die slechts een of twee keer per week rijdt op een manegepaard. Het leuke is dat het eindresultaat niet afhangt van het niveau van een enkel paard of ruiter maar van de groep in zijn geheel. Daarentegen is het ook voor een gevorderde ruiter met een eigen paard een uitdaging om met carrousel bezig te zijn omdat de combinatie zich aan moet passen binnen de groep.

Daarnaast is carrouselrijden een heel gezellige manier om op een totaal andere wijze met paardrijden bezig te zijn.

bron: http://www.vcncarrousel.nl/


Wij hebben op dit moment op zaterdagmiddag een carrousel les voor de jeugd van 14:00u tot 15:00u, kom gerust een keertje kijken om te zien of je het iets vindt.
Je kunt alleen de carrousel les rijden als je daarnaast 1 of meerdere dressuurlessen volgt bij ons op de manege. De carrousel les kost hetzelfde als een dressuurgroepsles 164 euro per kwartaal of 56 euro per maand.


Hieronder een youtube filmpje van een carrousel les bij ons op de manege.

<iframe class="embed-responsive-item" src="https://www.youtube.com/embed/Otj71tao-dA" "="">&lt;/div&gt;&lt;/cke:body&gt;&lt;/cke:html&gt;&lt;/div&gt;</div></body></html>
Copyright by Manege 't Halster | Created by
Les afmelden